Welk fruit bij diabetes? Alles kan met deze tips

Datum
Delen

“Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?” “Welk fruit bij diabetes is het beste?” “Welk fruit mag je bij diabetes eten?” Weg met deze verkeerde vragen! Wij leggen uit waarom fruit en diabetes type 1 wel samengaan en geven je tips om het op een evenwichtige manier in je voeding op te nemen. En als bonus staat je dankzij onze complete diabetes fruit lijst, waarin de glycemische index (GI) en het suikergehalte van vruchten staan, niks meer in de weg om heerlijk van je favoriete fruit te smullen!

Fruit bij diabetes, hoe gaat dat het beste samen? 

Fruit is rijk aan vitaminen, vezels, antioxidanten en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, kalium, enz. Het bevat veel voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.

Leven met diabetes betekent niet dat je geen fruit mag eten! Voor mensen met diabetes type 2 kan fruit eten zelfs helpen om hun gewicht onder controle te houden.

Zoals bij alle voedingsmiddelen is het bij het eten van fruit als je met diabetes leeft, belangrijk om je suikerinname onder controle te houden op basis van het koolhydraatgehalte van het fruit, en om op de glycemische index (GI) ervan te letten om je glycemie de hele dag door zo goed mogelijk onder controle te houden.

Fruit bij diabetes: welk fruit? In welke vorm? En welke hoeveelheid?

Voor mensen met diabetes type 1 (en diabetes type 2) is het meestal raadzaam om onbewerkt fruit te eten. De reden is eenvoudig: bewerkt fruit in puree, compotes, jam, sappen, siropen en sorbets heeft een hogere glycemische index.

Hiernaast wordt het voor mensen met diabetes aanbevolen om fruit in drie porties per dag te verdelen. Om je inname onder controle te houden, kun je ieder portie fruit doseren in hoeveelheden van 15-20 g koolhydraten. Een portie komt ongeveer neer op wat in de palm van je hand past.

Een weetje: hoe rijper het fruit is, hoe hoger het suikergehalte (en dat geldt in het bijzonder voor bananen). Denk daar dus aan als je onze fruit lijst met de glycemische index en het koolhydraatgehalte verderop in dit artikel leest.

Wanneer mag je fruit eten bij diabetes?

Om je glycemie en je insulinedoses (of je nu een insulinepomp, een pen of iets anders gebruikt) zo goed mogelijk onder controle te houden, is het een goede gewoonte om je fruitporties over de dag te spreiden, bijvoorbeeld bij het ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje. Sommige voedingsdeskundigen raden ook aan om fruit op het einde van de maaltijd te eten. Zo verteert het lichaam het tegelijk met andere voedingsmiddelen en stijgt de glucosespiegel langzamer.

Diabetes: is er fruit dat je beter niet of beter wel eet?

Lang is beweerd dat bepaalde vruchten verboden zouden zijn als je diabetes type 1 hebt. Dat klopt niet! Als je met diabetes leeft kan je alle fruit eten.

Wat was er aan de hand? Sommige vruchten hebben een hoger suikergehalte en een hogere glycemische index dan andere. Fruit dat vaak werd ‘aanbevolen’ was daarom fruit met het laagste suikergehalte en een lage GI. Als je dat eet, stijgt je glycemie immers maar een beetje. Omgekeerd werd fruit met een hoog suikergehalte vaak afgeraden voor mensen met diabetes type 1.

Je moet echter alleen je suikerinname en de hoeveelheid fruit onder controle houden om je favoriete fruit te kunnen eten als je diabetes hebt, en rekening houden met de glycemische index ervan om glucosepieken te voorkomen.

Fruit met een lager suikergehalte vs. fruit met een hoger suikergehalte

Om je een idee te geven: fruit met een laag suikergehalte (minder dan 11 g per 100 g) is onder meer abrikoos (9 g), meloen (6,50 g), aardbei (4 g) en citrusvruchten als mandarijn (11 g), sinaasappel (8,04 g) en citroen (1,69 g).

Onder het fruit met het hoogste suikergehalte vind je bijvoorbeeld banaan (20,50 g), kers (14,20 g), pruim (12,40 g) en vijg (13,40 g).

Cijfers, cijfers en nog eens cijfers… Maar geen paniek! Je vindt hieronder een complete fruit lijst l van vruchten en hun koolhydraatgehalte en hun glycemische index.

Vezelrijk fruit

Er is meer dan alleen het suikergehalte om rekening mee te houden. Als je diabetes hebt en op zoek bent naar manieren om fruit te eten zonder dat je glycemie omhoogschiet, kun je ook naar het vezelgehalte kijken. Het is immers bekend dat voedingsvezels ervoor zorgen dat je meer controle krijgt over je glycemie. Enkele vezelrijke vruchten zijn aardbeien, abrikozen, pruimen, gedroogde pruimen.

Tabel met vruchten: glycemische index (GI) en koolhydraatgehalte

Om je te helpen fruit in je voeding op te nemen en tegelijk je glycemie onder controle te houden, hebben we voor jou in de onderstaande tabel een lijst met vruchten, hun glycemische index en de hoeveelheid koolhydraten (in g) per 100 g opgenomen. Citrusvruchten, rood fruit, zomerfruit of exotisch fruit… niks staat je nog in de weg om er heerlijk van te smullen! Fruit bij diabetes gaat dus prima samen als je weet waar je op moet letten.

Fruit GI (glycemische index) Koolhydraatgehalte / 100g
Abrikoos 57 9 g
Ananas 59 11 g
Banaan 65 22,8 g
Kers 63 14,20 g
Citroen 25 1,69 g
Limoen 20 2,25 g
Mandarijn 30 11 g
Kweepeer 35 6,30 g
Dadels 103 67,03 g
Vijg 38 13,40 g
Aardbei 25 4 g
Framboos 25 4,20 g
Passievrucht 30 9,40 g
Guave 63 14,3 g
Granaatappel 35 13,60 g
Kaki 50 13,70 g
Kiwi 52 8,44 g
Kumquat 40 9,60 g
Lychee 50 14 g
Mango 51 13,50 g
Cantaloupe meloen 67 6,50 g
Honing meloen 62 9 g
Galia meloen 65 5,5 g
Mirabelpruim 39 12,40 g
Blauwe bosbessen 25 10,60 g
Nectarine 35 8,90 g
Sinaasappel 42 8,04 g
Grapefruit 25 6,20 g
Papaja 56 9,90 g
Watermeloen 75 7,30 g
Perzik 56 8,19 g
Peer 38 9,15 g
Appel 38 11 g
Pruim 39 9,60 g
Gedroogde pruim 30 60,6 g
Witte druif 45 16,10 g
Blauwe druif 53 15 g
Bramen 25 10 g
Goji bessen 25 57,8 g

Onze aanbevelingen