“Eet je suiker terwijl je diabetes hebt?!“
Wordt deze vraag ook zo vaak aan je gesteld omdat je diabetes hebt? Ja, zelfs als je diabetes type 1 hebt, heeft je lichaam suiker nodig, vooral wanneer een hypoglykemie de kop op steekt of gewoon om de trek te stillen! Hoeveel suiker kun je innemen en in welke vorm bij een hypoglykemie of als je zin hebt in een tussendoortje? Wij geven je tips om je suikerboost en diabetes beter te beheren.
Hypoglykemie: wat eet je als suikerboost?
Hypoglykemie begrijpen en opsporen
We spreken van een hypoglykemie wanneer het bloedsuikergehalte lager is dan 0,70 gram per liter bloed. Om dit te behandelen, moet je snel koolhydraten innemen zodat de bloedsuikerspiegel weer in balans komt – een normale bloedsuikerspiegel bevindt zich tussen de 0,80 en 1,80 g/l bij personen met diabetes type 1.
Sommigen merken een hypoglykemie op door bepaalde symptomen zoals:
- Concentratieverlies
- Zichtproblemen
- Trillen
- Zweten
- Een tintelend gevoel op de tong en lippen
Anderen daarentegen merken niet dat ze een hypoglykemie krijgen. Het is dus noodzakelijk om regelmatig het bloedsuikergehalte te meten om een dergelijke aanval zo veel mogelijk te voorkomen.
Suikerboost en hypoglykemie: een voorkeur voor snelle suikers
Om de gevolgen van een hypo te remmen, kun je in eerste instantie het beste snelle suikers innemen. Over het algemeen word je, om een hypoglykemie over te laten gaan, aanbevolen om ongeveer 15 gram koolhydraten in te nemen.
Andere techniek: neem 5 gram koolhydraten per 20 kg lichaamsgewicht in. Bijvoorbeeld: Als je 60 kg weegt, heb je 15 gram koolhydraten nodig voor een suikerboost om je hypoglykemie over te laten gaan. maar als je 80 kg weegt, heb je ongeveer 20 gram nodig.
Deze hoeveelheden zijn een schatting op basis van gemiddelden. Ze kunnen variëren naargelang de individuele behoeften.
Waar komt 15 gram koolhydraten mee overeen?
|
Over het algemeen is een hypoglykemie na 10 tot 20 minuten voorbij.
NB: Personen met een insulinepomp wordt sterk aangeraden om de basaal insuline te verminderen of het insulinedebiet stop te zetten tijdens een hypoglykemie.
Een suikerboost nemen met langzame suikers
Naast snelle suikers hebben sommige mensen ook langzame suikers nodig. Dit is afhankelijk van het tijdstip van de hypoglykemie, hun activiteit op het moment van de hypo of gewoon hun stofwisseling. Als je je in deze situatie bevindt, kun je het volgende eten:
- Een sneetje brood
- Droge koekjes
- Kaakjes
- Madeleines
- Of andere koekjes
Wanneer je tegelijkertijd snelle suikers en langzame suikers nodig hebt, zijn sommige mueslirepen perfect om de benodigde hoeveelheid koolhydraten met enkele hapjes binnen te krijgen!
Suikerboost en diabetes: welke voedingsmiddelen moet je vermijden?
Tip voor wanneer je een suikerboost neemt bij een aanval van hypoglykemie: vetrijke voedingsmiddelen (zoals melkchocolade en chocoladerepen) en vezelrijke voedingsmiddelen (sommige vruchten) kun je beter vermijden, zelfs als ze zeer suikerrijk zijn, want vetten en vezels vertragen de stofwisseling van suiker in het bloed. De hypo gaat dan minder snel over.
Sommigen eten liever fruit als suikerboost. Dit is zeker een gezond voedingsmiddel maar het is moeilijker om de hoeveelheid ingenomen koolhydraten te beoordelen (namelijk naargelang de rijpheid) en sommige vruchten worden afgeraden vanwege het vezelgehalte (zoals appels).
In ieder geval is het niet zo dat je bij een hypoglykemie een voedingsmiddel moet eten dat je niet lekker vindt! Probeer verschillende mogelijkheden uit, varieer met wat je lekker vindt en neem wat het beste bij je smaakpapillen past. Een hypoglykemie wordt dan minder moeilijk te verdragen!
Een vieruurtje, iets lekkers, lekkere trek… En wat is de rol van tussendoortjes hierbij?
Als je een behandeling met functionele insulinetherapie hebt, kun je eten wat je wilt als vieruurtje of tussendoortje, zolang je je dosis insuline aanpast. Met mate natuurlijk ☺.
Voor iedereen die van fruit houdt, volgt hier een overzicht met het gehalte aan koolhydraten van verschillende soorten fruit:
Suikerhoudend fruit | Hoeveelheid koolhydraten per 100 g |
Verse dadels | Ongeveer 27 g |
Druiven, kersen en bananen | Tussen de 15 en 20 g |
Pruimen en peren | Tussen de 10 en 15 g |
Appels | Ongeveer 12 g |
Citrusvruchten en rode vruchten | Tussen de 7 en 10 g |
Gedroogde vruchten | Ongeveer 58 g |
Als je zin hebt in koekjes en ze zelf bakt, kun je suikervervangers gebruiken zoals stevia, muscovado, rapadura en natuurlijke alternatieven zoals honing en agave- of kokossiroop voor verschillende smaken die natuurlijker zijn dan die van geraffineerde witte suiker!
Als je frisdrank drinkt, drink dan gerust zerofrisdrank op basis van stevia. Deze hebben minder impact op je glykemie en/of insulinebolus.
Denk ook aan hartige hapjes: een stukje kaas of een plakje ham hebben weinig invloed op je glykemie. Let op met zoutjes die gluten bevatten: pas dan je insuline aan!
Kortom, of je nu een hypo of lekkere trek hebt, er zijn talrijke alternatieven als tussendoortje of suikerboost waardoor je als persoon met diabetes in alle rust kunt genieten!