Paardrijden is de kunst van het rijden op een paard. De beoefening ervan kent vele vormen. Naast recreatief rijden heb je disciplines als dressuur en para, springen, eventing, mennen, endurance, voltige, polo en trec. De benodigde vaardigheden, uitrusting en training zijn verschillend voor elk van deze disciplines. Wat je ook doet, als je diabetes type 1 hebt is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je rit!
De relatie die he als ruiter opbouwt met het paard maakt de beoefening van deze sport soms heel bijzonder. Deze relatie, hoe vreemd dat ook lijkt, kan je beter leren omgaan met diabetes type 1.
Beheer van diabetes type 1 en paardrijden
Over het algemeen wordt paardrijden gezien als een zachtzinnige sport die je al op jonge leeftijd kunt beoefenen. Er wordt voornamelijk een beroep gedaan op de rug- en de buikspieren. Het verbetert het evenwicht van de ruiter en verhoogt de tolerantie voor inspanning. De disciplines die met een paard kunnen worden beoefend, van springen tot mennen en van endurance tot polo of ride and run, zijn even talrijk als divers.
Als je een ruiter bent met diabetes type 1 is het belangrijk dat je het onderscheid kunt maken tussen twee soorten disciplines, namelijk:
- disciplines die uithoudingsvermogen vragen, zoals ride and run, en
- disciplines die een explosieve inspanning vergen zoals springen.
Afhankelijk van wat de rit van je vraagt moet je de volgende maatregelen overwegen:
- de maaltijden voor en na je inspanning aanpassen;
- je insulinedoses aanpassen; of
- je bloedsuiker vaker dan normaal controleren.
Je behoeftes zijn natuurlijk afhankelijk van jouw gevoeligheid voor hypoglykemie of hyperglykemie na een inspanning.
Vergeet niet dat een hypo- en/of hyperglykemie uren na de inspanning kan opkomen. Bovendien moet je rekening houden met spanning of stress. Soms ontstaat die omdat je buiten de manege gaat rijden en dat niet gewend bent of vanwege de opwinding voor een springwedstrijd. Hoe dan ook, vergeet niet iets mee te nemen om je suikerspiegel zo nodig aan te vullen.
Tenslotte is het aan te raden dat je rij-instructeur op de hoogte is van jouw diabetes.
De relatie tussen paard en ruiter
Zoals eerder gezegd; dat wat paardrijden zo bijzonder maakt, is de relatie tussen het paard en de ruiter. Zoals in elke relatie, vooral met mensen, gaat het om ontmoeting, persoonlijkheid en karakter.
Het paard en de mens moeten elkaar leren kennen en de mens dient zich aan te passen aan het karakter van dit gevoelige dier. Door een goede relatie kan de ruiter zichzelf beter leren kennen en zichzelf leren beoordelen. Een paard is gevoelig voor alle gedragingen en/of houdingen van de persoon die voor hem zorgt.
Wat heeft diabetes type 1 hiermee te maken?
Natuurlijk zal een paard je bloedsuikerspiegel niet verlagen of verhogen of insuline geven. Maar een goede relatie en vertrouwensband met je paard kan leiden tot een andere kijk op diabetes met meer aandacht voor emoties en je lichamelijke houding. Door voor een paard te zorgen, leer je energie te kanaliseren, tot jezelf te komen en te luisteren naar je emoties en gevoelens. Via de relatie met het paard kan iemand dus beter leren omgaan met diabetes type 1 door bijvoorbeeld te leren spanning of gedachten los te laten en de eigen houdingen en reacties beter te herkennen. Dat kan bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van equitherapie. Door een uitwisseling tussen jouwzelf, het paard en een therapeut kan je, stap voor stap, beter leren om te gaan met je diabetes mellitus.
We vroegen Ella naar haar speciale relatie met haar temperamentvolle paard. Ze had liever een rustiger paard gewild maar het bleek liefde op het eerste gezicht. Dit wezen met zijn bijzondere karakter heeft haar geleerd te zien wanneer hij niet tevreden is en dat hij zelf kiest wie hem mag berijden. Maar als hij toestaat dat iemand naar hem toekomt, is hij lief en geduldig. Tijd doorbrengen met haar paard helpt Ella zich leeg te maken en tot zichzelf te komen. Ze vertelt ons dat haar paard weigert dat ze hem bestijgt als ze een hypoglykemie heeft; ruikt of voelt hij dat? Hoe verbazingwekkend dat ook lijkt, hij wist zelfs eerder dan zijzelf dat ze zwanger was, hij was veel voorzichtiger en zachter dan normaal. Mooi verhaal, toch?
Paardrijden heeft vele positieve fysieke en psychische voordelen. Probeer het eens, het is een ervaring die je niet wilt missen!