Reizen met diabetes type 1: de checklist om gerust op reis te gaan

Datum
Delen

De combinatie van reizen met diabetes type 1 vraagt altijd om een goede voorbereiding. Van een medische verklaring en tijdsverschillen tot insuline meenemen in het vliegtuig, wij helpen je graag met onze checklist op weg zodat je gerust op reis kunt gaan.

Of het nou gaat om een vakantie, een zakenreizen, een romantisch uitstapje of een weekend weg met vrienden … er zijn veel redenen om er even tussenuit te gaan. Bij al deze reizen geldt: diabetes en reizen gaan goed samen. Het sleutelwoord daarvoor is: anticiperen! Een goed voorbereide reis betekent een geslaagde reis!

1 | Het medisch onderzoek

Afhankelijk van het type reis dat je gaat maken kan een bezoek aan je huisarts handig zijn om te praten over het beheer van diabetes tijdens de reis. Bepaalde factoren kunnen tijdens je verblijf namelijk invloed hebben op de bloedglucosespiegel zoals het klimaat, de lokale voeding, je activiteiten en een verandering van je ritme. Jouw huisarts kan een overzicht maken van je algemene gezondheidstoestand en je adviseren hoe je het beste met je diabetes en reizen om kan gaan.

Je arts kan bijvoorbeeld een insuline-injectieprogramma opstellen aangepast aan jouw diabetes en aan het tijdsverschil tijdens en na de reis. Hij of zij kan ook een aanpassing van de doses voorstellen als je voedingspatroon verandert.

Deze afspraak met je arts is gelijk een mooie gelegenheid om bepaalde documenten op te halen die je mee moet nemen!

2 | Medische verklaring en andere documenten die meegaan op reis

Het is sterk aan te raden om een medische verklaring op reis mee te nemen. Laat je huisarts deze verklaring opstellen en ondertekenen. In de verklaring moet staan dat je diabetes type 1 hebt, een beschrijving van je verzorgingsprotocol en het materiaal dat nodig is voor je behandeling (bijvoorbeeld een glucosemeter) en die je bij je moet dragen. 

Stel zelf een diabeteskaart op met het nummer van je contactpersoon in geval van nood

Het is belangrijk dat de verklaring en de kaart altijd bij je hebt. 

Probeer de documenten te laten vertalen in de taal van het land waar je naartoe reist of in ieder geval in het Engels.

Tenslotte adviseren we je kopieën van de verklaring en de kaart te maken voor het geval je het origineel verliest of onverhoopt je spullen worden gestolen.

3 | Diabetes, reizen en ziektekostenverzekering

Een handig weetje: als je jouw vliegtuigtickets betaalt met een creditcard, profiteer je soms van een verzekering die bepaalde nooduitgaven in het buitenland dekt. Vraag je creditcard verstrekker gerust om informatie.

De Europese ziektekostenverzekeringskaart (EHIC) dekt medische kosten, ziekenhuisopname en/of repatriëring in de landen van de Europese Unie. Voor een langere reis buiten de Unie zoals een wereldreis, is het aan te raden een specifieke verzekering af te sluiten die ziektekosten uitgebreider dekt. 

Welke ziektekostenverzekering je ook kiest, het is aan te raden om alle clausules van de overeenkomst vooraf goed na te kijken. Sommige verzekeringen bieden alleen een vergoeding voor medische noodkosten ter plaatse en bijvoorbeeld niet een consult dat als niet-dringend wordt gezien.

4 | De bagage: Vervoer van insuline en de hele set

Zonnebrandcrème, zonnebril, toilettas mee? Verder ook alles? Vergeet het belangrijkste niet!

  • Voldoende medicijnen en ander toebehoren voor de duur van de reis;
  • Materialen voor je bloedsuikercontrole; en
  • Het oplaadsnoer en batterijen voor je apparaten.

Voor een zorgeloze reis adviseren wij om het dubbele van wat je nodig hebt mee te nemen. Probeer ook altijd een alternatieve behandeling (of noodprotocol) bij de hand te hebben in geval van een probleem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan strips en lancetten ter vervanging van een sensor of pennen ter vervanging van een insulinepomp.

Voor mensen met een insulinepomp: breng je zorgverlener op de hoogte van elke reis die je naar het buitenland maakt. Zij kan in overleg met jou voorraden, leveringen en noodmateriaal regelen en je vertellen wat je moet doen in geval van een technisch mankement (oproepnummer).

Neem ook een EHBO-kit mee met glucagon, desinfecterende doekjes en anti-blaarpleisters.

Als je gaat vliegen check dan of je jouw insuline mee kan nemen in he vliegtuig. Dat kan bij de meeste maatschappijen. Het is ook belangrijk want je insuline moet op een constante temperatuur worden bewaard. Voor een lange vliegreis adviseren we je de insuline mee te nemen in een koeltas met ijsblokjes. Zo kan de temperatuur op de tussen 4°C en 8°C worden gehouden. Het kan ook handig zijn om vooraf te bekijken waar je op de plaats van bestemming insuline kan krijgen.

5 | Diabetes, reizen en tijdsverschil

Tijdzones zijn een belasting voor het lichaam. Het moet zich aanpassen aan een plotselinge verandering van het ritme. Reizen met diabetes en tijdverschil betekent dus extra goed op je bloedsuiker letten om ontregelingen te voorkomen. Denk eraan de tijd van je apparaten bij te stellen als je bent aangekomen (en als je terug bent)! In geval van een tijdsverschil kan het lichaam zich door een geleidelijke aanpassing van de basis-bolusdoseringen aan de nieuwe tijd aanpassen. Win vooraf advies in bij je arts hoe je het beste met jouw diabetes, het reizen en het tijdsverschil om kunt gaan.

6 | Diabetes beheren tijdens de reis: snacks en maaltijden onderweg

Lange reizen maken hongerig … Neem altijd wat te drinken en snacks mee om gehydrateerd en doorvoed te blijven. Als er tijdens de reis geen restauratieservice is (treinen zonder restauratierijtuig, bus…) kan je een maaltijd klaarmaken voor je vertrek. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid vooraf een maaltijd te bestellen.

Wanneer het ritme van het eten verandert, is het aan te raden wat vaker je bloedsuiker te controleren. 

Zoals in de inleiding gezegd: reizen met diabetes type 1 is anticiperen. Als je dat goed doet is reizen – ook met diabetes – heerlijk!

Goede reis en geniet er van! 

Onze aanbevelingen