Diabetes type 1, je relatie en seks

Datum
Delen

Praten over je diabetes is niet altijd gemakkelijk. Praten over diabetes en je relatie – laat staan diabetes en seks – is nog moeilijker. Dan moet je jongleren met veel verschillende gevoelens als bezorgdheid en schaamte maar praten met je geliefde over wat je diabetes type 1 voor de relatie betekent en hoe het van invloed kan zijn op jullie seksleven, is super belangrijk!

Praten over diabetes

Iedereen weet dat communicatie de sleutel is voor een geslaagde liefdesrelatie of je nou diabetes type 1 hebt of niet! 

De oplossing is meestal eerlijk en open zijn. Wanneer je klaar bent om met je nieuwe partner over diabetes type 1 en de relatie te praten, wees dan transparant en uitgebreid! Leg uit wat diabetes is, wat het betekent in het dagelijks leven en voor jullie als stel bijvoorbeeld je humeurschommelingen door variaties in glycemiewaarden of eventuele problemen die zich voordoen bij diabetes en seks. Je kunt ook je medische hulpmiddelen laten zien en uitleggen hoe ze werken.

Het kan zijn dat je partner hier nogal van onder de indruk raakt. Maar als je de tijd neemt om je diabetes zonder overdrijven uit te leggen dan zal hij/zij het beter begrijpen en accepteren. Als dat niet zo is, geef jezelf daar dan niet de schuld van! Het kan gewoon zo zijn dat zij/hij niet in staat is om te leven met iemand die diabetes heeft. Er zwemmen meer vissen in de zee!  

Diabetes type 1 en samenleven

Een evenwichtig leven met diabetes rust op drie pijlers: het volgen van je behandeling, aangepaste voeding en fysieke activiteit. Diabetes laat weinig ruimte voor het onverwachte, vooral als het gaat om de planning van maaltijden of reizen. Je partner speelt hierbij een cruciale rol omdat hij/zij deel uitmaakt van je dagelijkse leven. Hoewel dat in het begin misschien benauwend lijkt voor de ander, kan zij/hij uiteindelijk ook profiteren van dit evenwichtige dagelijkse leven. Bovendien staan jullie samen sterker! Jullie kunnen op elkaar rekenen om je staande te houden, wat er ook gebeurt!

Het is essentieel dat je partner begrijpt dat diabetes, zoals alle chronische ziektes, iets doet me je zelfbeeld. Onzekerheid, doorlopende controles van je bloedsuikerspiegel, angst voor een hypo- of hyperglykemie en al het andere wat diabetes met zich meeneemt, kan leiden tot gedragsproblemen als angst, geïrriteerdheid of depressie

Leren reageren

Als je diabetes hebt en je deelt je leven met iemand, is het belangrijk dat diegene weet hoe zij/hij moet reageren, vooral als jij onwel wordt. Je partner moet de signalen van een hypo of hyper leren herkennen en weten welke handelingen er nodig zijn bijvoorbeeld een insuline- of glucagoninjectie te geven.  Wees geduldig met je relatie: het kan lastig zijn om al die informatie op te nemen.

Om je partner zo goed mogelijk voor te bereiden op noodsituaties en hem/haar te betrekken bij de behandeling van je diabetes, is het verstandig haar/hem te betrekken bij afspraken met je arts of diëtist. Samen kunnen jullie profiteren van de voorlichting die jij krijgt en zijn jullie beter voorbereid op de dagelijkse realiteit, met al zijn ups en downs.

Met of zonder diabetes, er bestaat geen toverformule om je relatie te laten slagen. Het is allemaal een kwestie van evenwicht. De betrokkenheid van je partner bij jouw behandeling is ten eerste afhankelijk van wat jij wilt maar ook van de tijd die je geliefde eraan kan besteden en in hoeverre hij/zij erbij betrokken wilt zijn. Vergeet niet dat het moeilijk kan zijn voor een partner om het juiste evenwicht te vinden tussen jou teveel willen beschermen en de zorg voor je diabetes teveel bij jou te laten liggen. Gun je partner dus wat tijd en vergeet niet: (ook) diabetes type 1 en een relatie vergt regelmatig praten … de liefde doet de rest!

Onze aanbevelingen