Hallo allemaal en welkom op mijn blog. Ik ben Stéphanie, 42 jaar oud en ik ben verpleegkundige. Ik heb al 27 jaar diabetes type 1 en sinds 2017 ben ik ook moeder van een kind met insulineafhankelijke diabetes. |
Ik heb altijd al een tatoeage willen hebben. Eerst op mijn schouder en daarna op mijn enkel. Maar voordat ik over een tatoeage zou besluiten, had ik allerlei vragen: kun je een tatoeage laten plaatsen als je DT1 hebt? Bestaan er contra-indicaties? Hoe zit het met de genezing? … Ik kan je nu alles vertellen over het nemen van een tatoeage als je diabetes type 1 hebt!
Voor de duidelijkheid: een tatoeage is een wond die op de opperhuid wordt gemaakt waarin inkt wordt geïnjecteerd om een mooie, onuitwisbare tekening te creëren.
Kun je een tatoeage nemen als je diabetes type 1 hebt ?
Leven met diabetes type 1 betekent niet dat je geen tatoeage kunt laten zetten. Wel wordt aangeraden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, naast de hygiënische maatregelen die voor iedereen gelden. Het belangrijkste advies is dat je diabetes in balans is. Vergeet niet om je tatoeëerder te vertellen dat je diabetes type 1 hebt en overleg met je dokter over je plannen wanneer je twijfels hebt.
Geneest mijn tatoeage wel als ik diabetes type 1 heb?
Bij een goed gecontroleerde diabetes is er geen bijzonder risico dat de genezing niet goed zal verlopen. Bij chronische hyperglykemie kan wel sprake zijn van een tragere genezing.
Loop ik risico op een infectie?
Personen met diabetes type 1 moeten extra voorzichtig zijn met hun verzorging. De tatoeëerder moet worden geïnformeerd over het feit dat je diabetes hebt. En na het plaatsen van de tatoeage moet je heel goed letten op tekenen van infectie (rode kleur, warmte, pijn…).
Volg de aanbevelingen die je in de tattooshop hebt gekregen nauwgezet op.
Het is erg belangrijk dat je huid goed gehydrateerd blijft en als je werkzaamheden risico’s kunnen inhouden voor je tattoo, moet je deze beschermen met een verband. Een nog niet genezen tatoeage blijft een open wond, je moet vermijden dat er microben in belanden …
Moet de tattoo een bepaalde grootte hebben of op een bepaald deel van het lichaam worden gezet?
In principe niet, als de voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Daarentegen wordt aangeraden om zoveel mogelijk de schenen, enkels en voeten te vermijden, en ook de lichaamsdelen waar de insuline-injecties worden geplaatst, omdat die mogelijk moeilijker genezen.
En innovatieve tattoos, ken je die?
Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld voor tatoeages die van kleur veranderen afhankelijk van de pH-waarde van het lichaam, de albumine en de bloedsuikerspiegel.
De sensor meet de bloedsuikerwaarden en verandert de kleur waarmee de tatoeage wordt gevuld van licht- naar donkergroen, afhankelijk van de glucoseconcentratie.
Denk je dat je leven daardoor zal veranderen? Voorlopig gaat het nog om klinische proeven. Wordt vervolgd …
Als je er zeker van bent, GA er dan voor!
Wanneer je eenmaal besloten hebt welke afbeelding of tekst je op je huid wilt laten tatoeëren, ben je klaar om de sprong te wagen en staat niets een kunstzinnige prestatie in de weg! Je kunt jezelf het beste laten tatoeëren in de herfst of winter, want blootstelling aan de zon en zwemmen moeten worden vermeden.
Tijdens het tatoeëren kan je bloedsuikerspiegel stijgen vanwege de stress, de pijn, de lengte van de behandeling… Geen paniek, daar is niets vreemds aan! In het algemeen is de volgende dag alles weer normaal 😉
Als de tatoeagesessie echter lang duurt, denk er dan aan om pauzes te nemen, vooral om snelle koolhydraten te nemen als je last bent voor hypo’s.
Als je behoefte hebt om over je tatoeageproject te praten met je diabetesdeskundige, doe dat dan vooral!